Link Exchange

ikot..jangan tak ikot

Google+ Followers

Thursday, May 30, 2013

Respek!

Views
  
 
 
 


Kenapa sebelah sayap? Ianya umpama tepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi. Bukan mudah untuk berubah. Ya, aku sendiri tidak nafikan hal itu sebab sekarang masih lagi mengalami perasaan sebegitu. Memang, kalau nak berubah kena kuatkan hati dan berani. Teruskan berusaha dan berusaha. Ya, mungkin satu saat kita akan rasa berputus asa tapi tolonglah, abaikan saja perasaan sebegitu rupa. Itu sekadar permainan perasaan yang kadangkala terpengaruh dengan anasir-anasir yang tidak senang dengan perubahan kita. Saat itu anda hanya perlu, butakan mata, pekakkan telinga, dan hilangkan deria rasa, hati dan perasaan anda. InsyaAllah, anda terus ke hadapan tanpa menoleh ke belakang.

Tuesday, May 28, 2013

Filem..

Views
   
 
 
Selamat pagi semua. Aku buat entry ni cuma nak menghilangkan mengantuk aku je. Kebetulan plak, masa aku buat entry yang sebelum ni, aku terlupa plak nak letak lagi satu aktiviti yang aku buat.

Sebenarnya sampai je rumah akak hari tu, kitaorang terus pergi tengok wayang. Kononnya akak aku ni nak buat eksperimen. Yela, nak tengok anak dia boleh duduk diam ataupun tak. Kalau nak bawa si kecik tu semestinya la kena tengok cerita kartun. Ala aku tak kisah sebab family aku ni memang jenis suka tengok kartun kecuali mak aku. Hm tiap kali dia tengok mesti dia akan kata dia pening kepala sebab tak faham.

Cerita apa yang aku tengok? Tajuknya EPIC. Semenjak aku stay sini aku dah jarang  tengok wayang sebenarnya. Last tengok pun cerita...hmm cerita...pembunuh vampire. Ala yang adik-beradik tu. Apa ke tajuknya, aku pun dah lupa. Itu pun idea housemate aku. Aku ni kira bantai jela, tak kisah. Boleh tahan la ceritanya.







Haa ni la cerita yang aku tengok tu. Mula2 tu macam bosan skit. Ayahnya pun macam lawak tak lawak je. Bila nak pertengahan tu baru lawak sebab ada si siput tu. Kalau takde siput tu comfirm tak best. Aku kagum cara lukisan dan warnanya. Memang hebat. Part yang paling menarik adalah masa orang jahat menyamar jadi kulit pokok pastu dorang keluar beramai-ramai. Memang epic la. Time tu comfirm korang akan kata, "WOW" tapi still cerita ni macam ada kelemahannya juga.



Sinopsis :

Mengisahkan seorang gadis bernama Mary Katherine (MK) tinggal bersama ayahnya, Profesor Bomba. Profesor punya penelitian khusus tentang prajurit penjaga kelestarian di hutan. Untuk keperluan itu, dia sering pergi ke hutan. Namun, suatu hari Prof. Bomba tidak kembali MK pun segera mencarinya ke dalam hutan.
Dari sinilah genre action-adventure yang dilabelkan pada film ini mulai terlihat. MK tak sengaja menangkap sebuah cahaya dari kelopak bunga. Dia pun menyusut menjadi manusia kecil, dan segera memasuki Leaf Men World pimpinan Queen Tara. Dia berhasil menjadi salah seorang daripada mereka, namun selalu dicurigai oleh Nod, salah satu anggota Leaf Men. Bukan sahaja tidak dapat mencari ayahnya, MK malah diminta menghadapi serangan kelompok Boggans pimpinan Mandrake. Dia pun harus ikut berperang. Misi pencarian menjadi tertunda dengan petualangan yang begitu menegangkan dan melelahkan. Sanggupkah MK menyelesaikan semua itu?

Kalau korang nak tahu kesudahannya, korang try la tengok cerita ni. Masa aku tengah beratur nak beli tiket dengan akak aku, tiba-tiba nampak iklan untuk cerita yang akan datang. Jalan cerita sebijik macam cerita Nang Nak. Korang pernah tak tengok cerita seram thailand tu? Tak pernah? Ish3x sangat rugi (sambil geleng kepala). Kalau korang belum tengok lagi, baik korang pergi tengok. Comfirm korang tak boleh tidur malam. Cerita seram yang paling aku suka. Betul2 seram. Rupa2nya cerita tu versi baru. Jalan cerita sama tapi dorang olah lain skit jela. Pelakon pun lain tapi aku lebih suka cerita dulu punya. Mau meremang bulu roma derrr....


Cerita Nang Nak versi dulu
Cerita Nang Nak versi sekarang


p/s : aku tengah tunggu cerita KIL ni. Suka dengan Redza Minhat..

Monday, May 27, 2013

Hari Minggu ku..

Views
  
 
 
Selamat pagi semua..eeerrr maksud aku selamat tengahari? hehe..Sibuk sangat buat kerja sampai tak perasan jam sudah pun menunjukkan angka 1. Saja nak tunjuk aku ni pekerja yang sangat rajin..Muahahaha!!

Selamat hari Wesak semua walaupun dah lepas. Macam mana cuti korang? Mesti perut korang kenyang asyik makan nasi kenduri je kan. Haa sebut je pasal kenduri, kat sini aku nak ucapkanlah Selamat Pengantin Baru kat kawan2 tak kira la jauh mahupun dekat. Korang dah tukar status dan aku harap hubungan korang kekal la sampai bila2. Maaf sebab aku tak dapat nak hadir. Tahniah buat Hyun, firah, waida, tiqah, rose yang buat kenduri kat kedah. Jauh nun ha,ceq memang tak leh nak p. Tahniah jugak buat kawan opis aku, si asuwat. Walaupun kenduri kat segamat je tapi aku tetap tak boleh pergi. Sorry bro, tengok gambar jela..huihuihui..
 
Bukan itu yang aku nak cerita sebenarnya. Kenapa aku tak boleh pergi semua kenduri tu? Kenapa? Kenapa? Jeng..Jeng..Jeng..Sebenarnya aku terpaksa balik rumah kakak aku sebab dia ada masuk game Celebrity Race. Disebabkan takde siapa nak jaga anak dia, akulah yang jadi mak sanggup untuk jaga anak dia. Ah! Baiknya aku. Nasib la mood budak tu okey je masa tu. Kalau tak susah jugak aku nak jaga. Itu pun jenuh aku lari dari satu tempat ke tempat lain sebab bila dia nampak mama & papa nya mula dia merengek jadi terpaksa la aku follow je bontot akak tu ha sambil pujuk dia. Yela, nak mandi sungai. Oh lupa plak nak bagitahu tempatnya. Di Hulu Yam gitu.

Friday, May 17, 2013

Quato Jumaat : Puasa Sunat Rejab

Views
  



Rejab boleh dikatakan sebagai bulan yang ditunggu kebanyakan umat Islam kerana sesiapa yang berpuasa dipercayai mendapat fadilat yang sangat besar.Jadi, dalam artikel minggu ini, saya ingin berkongsi sedikit maklumat mengenai bulan Rejab dan berharap sedikit sebanyak ia dapat menjawab persoalan individu yang bertanyakan kepada saya mengenai kelebihan bulan ini.Dengan penjelasan ini juga, saya harap kita sama-sama dapat melaksanakan ibadah dengan baik dan paling penting tahu mengenai apa yang kita laksanakan.

Pertamanya, elok jika saya bawakan dalil al-Quran mengenai keistimewaan bulan Rejab ini. Firman Allah SWT dalam surah At-Taubah ayat 36, 

“Sesungguhnya bilangan bulan di sisi Allah ialah dua belas bulan, (demikian) di dalam Kitab Allah, sejak hari Dia menjadikan semua langit dan bumi. Daripadanya adalah empat yang dihormati. Demikianlah agama yang lurus. Maka janganlah kamu menganiaya diri kamu pada bulan-bulan itu…”
 
Prof Dr Hamka dalam Tafsir Al-Azhar menafsirkan ayat ini yang bermaksud: 

“Maka setelah bangsa Arab memeluk agama Tauhid, agama Hanif, yang dikenali sebagai Islam, yang disampaikan oleh Nabi Ibrahim dan Ismail, diadakan empat bulan yang dihormati. Dihormati itu kerana pada keempat-empat bulan itu tidak boleh berperang dan tidak boleh balas dendam. Empat bulan itu ialah Zulkaedah, Zulhijjah dan Muharam. tiga berturut-turut, dan yang satu lagi ialah bulan Rejab (bulan ketujuh).”

 
Dengan penerangan yang diberikan oleh Prof Dr Hamka, keistimewaan bulan Rejab sama saja dengan tiga bulan yang lain iaitu Zulkaedah iaitu bulan untuk mempersiapkan diri untuk pergi menunaikan haji dan pada bulan seterusnya iaitu Zulhijjah. Kemudian, bermulalah bulan Muharam sebagai pembuka tahun baru dalam kalendar Islam yang sinonim dengan peristiwa Hijrah Nabi SAW dari Makkah ke Madinah.

Diriwayatkan daripada Anas bin Malik RA, bahawasanya beliau berkata: 

“Rasulullah SAW apabila telah masuk bulan Rejab, Baginda SAW berdoa; Ya Allah Ya Tuhan kami, limpahilah berkat kepada kami pada bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami (dengan selamatnya) ke bulan Ramadan. (Hadis Riwayat Imam Ahmad dan Ath-Thabarani) 

Malah, Abu Daud meriwayatkan bahawa Al Allamah Ibnu Hajar dalam tulisannya menyatakan Baginda SAW ‘memandubkan’ (sunat) berpuasa di bulan Haram. Berpuasa dalam bulan Rejab adalah digalakkan tetapi tidak ada satupun hadis sahih membuktikan bahawa berpuasa pada hari tertentu dalam bulan Rejab, akan mendapat ganjaran istimewa.

Ahli panel fatwa Islam-Online, Sheikh Dr Yusuf Al-Qaradawi, ketika diminta memberi fatwa mengenai adakah berpuasa di dalam bulan Rejab itu sunat atau bidaah, menyatakan bahawasanya berpuasa di dalam bulan Rejab adalah maqbul (diterima) dan mustahab (sunat), ke atas semua perkara. Tetapi Rasulullah SAW tidak berpuasa satu bulan penuh melainkan hanya pada bulan Ramadan.Malah, walaupun Baginda SAW banyak berpuasa di dalam bulan Syaaban tetapi tidak berpuasa sepenuhnya.

Dalam hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Abu Daud menyatakan bahawasanya: 

“Baginda SAW berpuasa sehingga kami mengatakan baginda tidak berbuka, Baginda berbuka sehingga kami mengatakan baginda tidak berpuasa.” Al-Qaradawi tegas mengatakan bahawasanya disunatkan berpuasa pada bulan-bulan haram termasuklah bulan Rejab tetapi tidaklah sepenuh bulan Rejab dan Syaaban kerana ini tidak dilakukan oleh Rasulullah SAW mahupun para sahabat.

 
Syeikh Muhammad Mutawali Al-Syarawi dalam fatwanya menjawab persoalan mengenai puasa sunat menyenaraikan lapan jenis puasa yang beliau sifat sebagai ‘puasa yang orang Islam lakukan bagi mendekatkan diri kepada Allah’ iaitu: 

Thursday, May 16, 2013

Selamat Hari Guru

Views
  



Selamat pagi semua! Dah sarapan ke?

Di pagi yang mendung hari ni, ingin aku ucapkan selamat menyambut Hari Guru pada seluruh cikgu di dunia ni. Di kesempatan ni juga aku nak ucapkan terima kasih pada semua cikgu yang mengajar/tidak di sekolah :-

  • Tadika An-Nur, Kota Tinggi, Johor.
  • Sekolah Kebangsaan Sri Setia Jaya, Kota Tinggi, Johor.
  • Sekolah Kebangsaan Bukit Tampoi, Kuala Nerang, Kedah.
  • Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Syed Ahmad, Kuala Nerang, Kedah.
  • Sekolah Menengah Kebangsaan Tobiar, Pendang, Kedah.
  • Kolej Pusat Teknologi Pengurusan dan Lanjutan (PTPL), Sungai Petani, Kedah.

Terima kasih yang tak terhingga kepada semuanya yang terlibat ataupun tidak. Terima kasih sebab tunjuk ajar aku dan tahan dengan kerenah dan kenakalan aku masa sekolah dulu. Yela, malas buat kerja sekolah la. Buat bising la. Tak tumpu perhatian dan macam-macam lagi. (hishh nakalnya aku dulu).

Apa-apa pun tidak aku nafikan yang zaman budak sekolah sekarang dengan budak sekolah zaman dulu sangat berbeza. Cikgu dipandang tinggi dan sangat dihormati juga digeruni. Siapa yang tak takut cikgu dulu. Lebih-lebih lagi cikgu disiplin yang 24jam asyik pegang rotan je kerjanya dan suara dia jela yang selalu kedengaran kat sekolah sebab tengah "menghambat" budak-budak yang tengah merokok, ponteng sekolah, melepak. Zaman sekang ni cikgu plak yang kena takut dengan pelajar. Yela, kena jentik sikit pun dah mak bapak datang sekolah.

Aku tak lupa dulu masa sekolah rendah, teacher (cikgu bahasa inggeris) aku ada rotan panjang yang halus. Dia selalu bagi soalan, kalau tak boleh jawab kena rotan kat tangan. Ada satu hari dia terlupa bawa rotan tu. Kitaorang semua lega sangat tapi kejap je. Boleh plak masa tu dia dapat idea pukul tepi pembaris dekat tulang jari. Ala susah plak aku nak olah. Rasa-rasa korang boleh bayang tak? Betapa sakitnya tapi yang peliknya takde sorang pun yang menangis.

Tapi Alhamdulillah, selama aku sekolah aku tak pernah ada masalah sampai kena panggil ayah aku sebab ayah aku kat rumah pun dah cukup garang. Tak sanggup aku nak cari masalah kat sekolah..hehe. Alhamdulillah, sekarang aku boleh kata yang aku dah berjaya walaupun kejayaan tu lambat aku capai. Bak kata orang, InsyaAllah setiap kesulitan tu pasti Allah hadiahkan hikmah yang sangat bermakna.

Selamat Hari Guru semua......

p/s : teringin nak jumpa kawan masa kat sekolah kebangsaan sri setia jaya. Dah lama aku tinggalkan sekolah tu sampaikan aku tak ingat sorang pun. Aku harap sangat dapat jumpa dorang balik. #Rindu



Wednesday, May 15, 2013

Wordless Wednesday

Views
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
p/s : Kejadian ni terjadi betul-betul depan UTHM semalam. Masa tu kitaorang tengah sibuk dengan senaman pagi. Tak sangka plak kejadian tu melibatkan sebuah bas sebab kitaorang perasaan blozo (errrr macam mana nak eja ye..haha) tu je yang terbalik.














Monday, May 13, 2013

Hari minggu ku...

Views
  
Selamat petang semua! Dah lunch ke? Makan apa? Aku? Eh banyak plak penggunaan "?" ni erk. Okeylah, aku pun malas nak cerita panjang lebar sangat. Kita pendekkan jela apa yang patut yer.

Hari khamis, 9hb 5, 2013 aku telah dilamar. Apa!! Dilamar! Siapa yang melamar? Doktor, peguam? Hah siapa!? STOP. Udah-udah la tu. Poyo je lebih. Ada hati nak buat drama tengahari buta ni. Aku bukannya dilamar pun tapi diminta bantuan untuk tolong Majlis Konvo Pusat Pendidikan Berterusan (CEC). Haa nampak tak intro yang sangat over aku tu? hahaha. Kawan kepada kawan aku ni terpaksa minta tolong sebab ada ahli jawatankuasa dorang dah tarik diri last minute. Jadi disebabkan hari minggu aku takde plan apa, aku setuju jela sebab kerjanya senang je. Jadi pemandu graduan je. Nampak je senang. Yang leceh tu asyik kena berdiri je. Lenguh kaki aku.

Firstday (hari sabtu), dengan semangat aku datang tepat pukul8 tapi aku tak nampak siapa pun. Marah tu dah start nak datang. Untuk redakan kemarahan tu lebih baik aku duduk. Kan kalau kita tengah marah semasa berdiri kita kena duduk, dan kalau kita marah ketika duduk kita kena baring. Haa pernah dengar tak? Jadi aku pun duduk la sambil belek-belek handphone aku. Nasib ada handphone jadi aku main la game dulu lepas tu baru ada orang datang.


tengok, takde siapa pun lagi. Sedih!

Jadi bila semua dah ada, kitaorang pun start buat raptai untuk Majlis Konvo esok (ahad). Meh aku bercerita melalui gambar jela ye. Sorry kalau gambar tak memuaskan. Kamera biasa jeeee....


lap-lap apa yang patut



Friday, May 10, 2013

Quato Jumaat : 9 Petua Capai Doa Mustajab

Views
  
 
 


Berikut antara sembilan petua daripada Rasulullah SAW untuk mencapai doa mustajab:


1. Anas bin Malik meriwayat kan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Doa antara azan dan iqamat tidak akan ditolak.” 


2. Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: “Allah akan turun ke langit dunia setiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir seraya berfirman: “Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka Aku akan mengampuninya.” 


3. Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Tiga orang yang tidak ditolak doanya iaitu pemimpin yang adil, orang berpuasa ketika dia berbuka dan orang yang dianiaya. Allah mengangkat doa-doa itu ke awan dan pintu-pintu langit dibuka.” 

4. Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Aku dilarang membaca al- Quran ketika sujud dan rukuk. Waktu yang paling dekat antara hamba dan Tuhan-Nya adalah ketika sujud, maka perbanyakkanlah doa ketika itu.” 


5. Hadis Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: “Jika kamu mendengar ayam jantan berkokok, pohonlah kurnia daripada Allah kerana sesungguhnya binatang itu melihat malaikat. “Jika kamu mendengar keldai memekik, pohonlah perlindungan daripada Allah daripada godaan syaitan kerana binatang tersebut melihat syaitan.” 

Thursday, May 9, 2013

Imbau #4 : Pembunuhan Along (Spoon)

Views
  
 
 
Selamat tengahari semua. Lunch apa hari ni? Perut aku pun mula krookkk kreekkk dah ni, minta di isi. Tadi aku tengah sibuk catalog buku, tiba-tiba terdengar lagu rindu serindu rindunya. Eh betul ke tajuk tu? Haa kira betul la tu. Disebabkan aku dengar lagu ni jadi aku terimbau kembali kenangan saat kegemilangan Spoon bila lagu tu jadi "gilaan" ramai. Memang top la si Along ni. Suara pun sodap dan ada la rupa skit.

Siapa yang tak tahu tentang kehilangan Along pada masa tu. Semua orang terkejut. Peminat dan terutamanya keluarga dia. Pada 25 December 1999 (erm tak salah aku masa tu aku darjah 5. eh?), Along didapati hilang. Memang kecoh gila masa tu dan rasanya ini adalah kali pertama yang melibatkan artis.

Setelah beberapa minggu dalam proses pencarian, akhirnya pihak polis menjumpai rangka manusia di dalam guni dipercayai milik Along area lereng bukit di Jelebu. Lagi bertambah terkejut semua orang termasuk aku. Aku pun tak percaya rangka tu milik Along. Entah la, aku pun tak tahu nak cerita perasaan aku macam mana masa tu. Semenjak tu, lagu dia seakan-akan berhantu. Sampai ada yang menangis bila dengar lagu tu. Memang tragis la.

Wednesday, May 8, 2013

Duhai Ibu..

Views
  



p/s : Oh ye, tak habis-habis lagi pasal kes "perkauman" yer. Ambil ikhtibar semua. Moga Allah tunjukkan kepada kita kebenaran yang sebenar. InsyaAllah, Amin..

Monday, May 6, 2013

Berlalunya 5 Mei 2013

Views
  


Tahniah buat Barisan Nasional
Buat PR, cuba lagi 5 tahun akan datang

Sesiapa yang kecewa atau tidak puas hati dengan keputusan ni, cepat-cepat la korang pergi ambil air wuduk pastu pergi solat. Doakan kesejahteraan negara. Doakan supaya pemimpin "bijak" dalam mengemudikan tongkang yang besar ni. Daripada korang memekak kat Facebook atau kat twitter, masalah tak akan selesai. Keputusan dah dibuat, terimalah dengan hati yang terbuka walaupun keputusan yang dibuat dalam keadaan penuh "syakwasangka". Tak apa, biarkan. Allah itu Maha Mengetahui kan..^_^

Kepada pemimpin dan kerajaan baru, kami rakyat Malaysia mengharapkan keikhlasan anda semua dalam menjalankan tugas anda sekelian. Jangan ada sikap bongkak bagi yang menang dan jangan ada sikap berputus asa bagi yang kalah. Teruskan perjuangan.



p/s : Mengantuk giler aku hari ni. Politik punya hal..adehhh! Tak mampu nak buat entry panjang..

Friday, May 3, 2013

Polaroid Camera

Views
  



Selamat pagi semua. Alhamdulillah, kita masih lagi diberi peluang untuk bernafas untuk hari ini. Dah sarapan? Dah tak sabar nak mengundi? Sebenarnya memang aku mengelak untuk berbicara pasal politik ni. Biar mereka-mereka itu yang menentukannya. Aku, tak akan pernah untuk masuk campur.

Okey, berbalik pada tajuk entry aku kali ini. Apa itu Polaroid Camera? Kamera ni jenis kamera yang mengeluarkan gambar dengan serta-merta. Dulu aku pernah berangan-angan untuk memiliki kamera jenis ni tapi tak kesampaian sebab dulu kamera jenis ni agak mahal harganya. Rasanya sekarang ni keinginan tu kembali membuak bila terpandang kamera jenis Fujifilm ni.
 
 
 

Thursday, May 2, 2013