Link Exchange

ikot..jangan tak ikot

Google+ Followers

Tuesday, June 4, 2013

Rindu

Views

Assalammualaikum dan selamat malam semua.

Hm dah berapa hari ye aku tak update blog? 2,3 hari je kot. Buat masa sekarang ni aku memang tak sempat langsung nak update blog. Eh ni yang kau update ni apa benda? Hehe.. Ni sampingan je sebab aku update guna handphone. Lagipun, bukan senang aku nak karang blog memalam ni..huhu!

Okey la, aku pun malas nak memanjangkan cerita. Tadi aku ada kerja luar sebab nak hantar kad jemputan untuk majlis perasmian. Kitaorang keluar dalam 4orang termasuk aku. Tengah makan tengahari tu, tiba-tiba terbuka kisah Allahyarhamah mak member opis aku ni. Mak dia dah meninggal tapi aku lupa plak bulan berapa. Bila dia cerita macam tu, aku mula teringat kat mak aku. Rindu tu datang membuak-buak. Macam ayah dia cakap kat mak dia, ayat tu jugak la yang terlintas kat hati aku. Kalau nak ikutkan, biarlah aku pergi dulu sebelum mak. Aku rasa, aku tak mampu nak hadapi saat tu nanti. Serius. Tapi siapalah aku untuk menidakkan ketentuan Allah. Ajal dan maut di tangan-Nya kan?

Tadi aku cek baki kredit handphone, ada la dalam 50sen. Untuk pengetahuan korang, aku memang dah lama tak topup sebab aku jarang guna. Guna pun untuk call family or mesej benda2 penting je kat member. Jadi dipendekkan cerita, aku terus call mak aku. Sebenarnya aku nak cakap yang aku rindu kat dia tapi macam berat je mulut. Aku ni jenis tak reti nak tunjuk sayang tapi aku akan tunjuk tanpa aku sedari. Korang nak tahu, aku jarang tangkap gambar mak aku. Sebab apa? Sebab aku takut sebenarnya. Takut? Nak takut apa? Pasal tu, biar aku je yang tahu. Kalau korang rapat sangat dengan mak korang, comfirm korang akan buat perkara yang sama.

Tiba-tiba kredit habis plak, jadi aku tak sempat cakap yang aku rindu kat dia. Mungkin malu. Poyo! Bila suara dia dah takde, aku pandang handphone dengan perasaan sepi. Cewahhh..ni macam nak karang cerpen la plak..huhu! Bila jadi macam tu, menyesal pun datang. Nak cakap benda lain, benda lain plak aku cakap. Ada dulu member aku pernah cakap yang aku bertuah sebab tak stay dengan family. Bebas je, padahal dia tiap-tiap hari terkongkong dengan family. Aku minta tolong sangat, jangan sesekali cakap macam tu. Kau sangat bertuah, tahu tak? Sebab family kau ada depan mata dan kau boleh balas jasa dorang 24jam, tahu tak? Gunakan kesempatan yang ada depan mata. Jangan nanti di kemudian hari, korang menyesal. Sebab tu kalau balik rumah, aku ikutkan je apa yang mak aku nak. Aku tak berani nak bantah. Sebab mana nak tahu, dengan bantahan tula yang buat aku menyesal nanti.

Nasihat aku la kan. Korang buat baik la kat mak ayah bila tengah sempat ni. Aku tak kahwin lagi jadi syurga aku tetap di bawah telapak kaki dia. Jangan sakitkan hati dia. Jangan buat dia kecewa. Jangan buat dia menangis disebabkan kita. Kalau menangis gembira tu lain ceritakan la kan. Sebab apa aku cakap macam tu? Sebab kebanyakkan member aku yang dah kehilangan mak mesti akan cakap, "aku menyesal sebab....". Kadang2 kita butakan mata dengan perkara yang remeh@kecil semasa mak kita hidup tapi bila dia dah takde, baru kita celikkan mata dan sedar bahawa benda kecil itulah perkara paling besar buat kita.

Jom, katakan sayang pada mak kita..

p/s : waktu kat dalam kereta tadi, aku perasan yang member aku tengah menangis tapi tak sampai hati nak tegur. Aku tahu dia tak mampu nak tahan sedih. Al-Fatihah untuk Allahyarhamah..

Post a Comment