Link Exchange

ikot..jangan tak ikot

Google+ Followers

Sunday, May 8, 2011

Selamat Hari Ibu..!!!

Views
Utk permulaan entry aku kali ni,nak jga bercerita psl ummi aku..hehe..nama dia, Siti Hawa bt Mohd Yatim..dalam banyak2 family aku,dialah satu2nya permata hati aku.rasa tak sanggup berpisah atau kehilangan dia..tp semuanya ketentuan Allah,aku xleh nk tolak sebarang kemungkinan pd masa akan datang tapi buat msa skrg..aku byk menumpukan perhatian kpd dia,erm rsa mcm xadil plak kt ayah aku..huhu..

gambar ni waktu aku hantar dia untuk menunaikan haji mengiringi opah sedara aku.apa yg aku buat time aku melepaskan dia pergi..?? sah2 la aku nangis..hahaha..seyes,mmg aku xleh nk tahan.ssh sbnrnye nak lpskn dia pergi tapi bila pkr positif "lepaskanlah untuk dia beribadat dan menemui Maha Pencipta" jadi dengan rela hati,aku lepaskan dia pergi..

utk pengetahuan,itulah kali pertama aku berjauhan dgn dia untuk tempoh yg lama..mmg skrg ni aku dudk berjauhan tapi ala jauh mana sgt la perak n KL kn..2,3 jam..dh smpai..mksud aku,dia di bumi Mekah dan aku pula di bumi Malaysia..lama jgk dia pergi,dlm sebln lebh..itu pn aku risau sgt.asyik telefon je pastu mula risau bila dgr suara dia yg serak tue..dia kata cuaca mmg tak menentu kt sna..aku mampu b'doa jela saat tue..Alhamdulillah,ummi aku telah selamat menyempurnakan ibadah haji tue..t'senyum lebar bila aku nampk dia sewktu aku jemput dia kt KLIA..


haram ke sambut hari ibu nie..??

itu persoalan yg bermain di fikiran saat aku membaca satu artikel di salah satu laman web nie..hurm haram ke kita sambut hari ibu ni seperti mana diharamkan menyambut hari valentine day dan april fool..?? utk hari ibu nie aku xthu sejarahnya apa tapi ada sesetgh org b'cerita,org kafir menyambut hari ibu ini utk mengingati dewa mereka (ala kan ada patung perempuan mendukung seorang bayi tue)..

mungkin betul kalau mereka mengatakan bahawa "org islam ni suka mengikut budaya barat"..yg tue aku xnk komen sbb semua org ada pandangan masing2..pd pandangan aku pula,xsalah nak sambut hari ibu tapi jangan la over sgt smpai langgar larangan Allah,itu yg penting..macam valentine day,nak smbut boleh tapi jgn jadikan hari itu utk membuatkan maksiat dan "menghalalkan" hubungan bkn muhrim..


ada juga yang mengatakan kita xsepatutnya menyayangi ibu pd hari2 yang tertentu saja,benda tue perlulah dilakukan xkira masa dan waktu..ya,yg tue aku setuju sgt..tapi kenalah ingt,zaman skrg ni xsemua org dudk sebumbung ngn ibu bapa masing2 so mgkin sukar utk mereka meluangkan masa yg ada ngn ibu bapa jd mereka gnakanlah hari t'sebut utk meraikannya..

Jadi kesimpulannya, adakah aku mengiyakan sambutan hari ibu nie..?? ermm ntah la,aku pun dh confius sbnrnya..hehe..nk kata boleh pun slh dan nk kata tak boleh pun slh..kna tanya org yg lebh pakar dlm hal nie..pape pun,aku tetap syg ummi aku dunia akhirat..peace..!!!
Post a Comment