Link Exchange

ikot..jangan tak ikot

Google+ Followers

Saturday, April 30, 2011

bola oh bola

Views



        VS  





hari nie aku nk bercerita skit la kan..semalam, 29/4/2011 aku menjejak kaki kt rmh aku kt kuala kangsar, perak nie..dh la smpai rmh dlm kul2 petang mcm tu r,mmg penat giler..huhu..rutin aku klu smpai rmh mst sembg ngn my parents dl r pastu tunggu utk siaran langsung perkahwinan william & kate,kul3 ptg..dlm tgh dk tggu tue sempat gk la aku lelapkan mata jap..xsempat nk tdo lama,dh kena kejut ngn ayah aku..rupanya dia nk ajk aku g ipoh tgk bola..malam ni ada perlawanan antara perak & kedah.

nak dijadikan cerita,aku ni excited gk r nak tgk bola slps aku dgr perak ni dh meningkat naik so apa lg,aku ketepikan pasukan kesayangan aku iaitu pasukan kedah dan sokong la pasukan negeri kelahiran aku tue..mungkin nasib tak menyebelahi aku sebab pasukan yg aku sokong tu kalah..kemenangan diberikan kepada kedah iaitu 3-0..huish siapa yg dgr,pasti sakit ati ngn keputusan tue. lebih2 lagi aku pnye la jerit2 sampai sakit tekak sokong perak nie..

first game mmg aku dh nampak kepincangan pasukan perak nie..walaupun dorg asyik menyerang tapi xde gol pn..bila pihak lawan mula menyerang n memperolehi gol pertama,bru perak mula mengorak langkah tapi still xde gol.dengan permainan pasing bola pun lintang pukang pastu ditambah plak dengan pengadil yg berat sebelah so bertambah la angin si seladang nie..

utk second game plak ada nmpak kemajuan skit sbb perak berusaha nk buh gol tapi asyik tersasar jerk n byk tak tumpu perhatian kat bola..aku pn xtau sbb apa,mgkn sbb penat kot..seladang makin tension bila kedah memperolehi gol kedua disebabkan kebodohan penjaga gol (sory sbb aku mengutuk) tapi aku betul2 geram ngn tindakan penjaga gol tue..hehe..n last skali kedh buh lagi gol utk kali ke3..aku tak pasti brape gol sbnrnye sbb mak aku kata,time nk kuar tue ada sorakan..aku xthu la kedh buh gol lagi ke tak..

kesimpulannya kt sini,perak kalah di tempat sendiri n yg lebih memalukan perak kalah didepan menyokongnya yang ramai sgt..smlm kt stadium penuh kot..huhu..tp pape pn syabas utk kedah..korg tetap aku sokong..ye r,mata asyik tgk pasukan perak tapi mulut dk ikot nyanyi lagu hijau kuning..hahahahaha..aku tak akan sesekali lupakan negeri jelapang padi ku itu..

Tuesday, April 19, 2011

Bagaimana Wardina mendidik anak solat 5 waktu..

Views






Ini antara artikel yang ditulis selebriti dikenali ramai, Wardina di Facebooknya dengan tajuk “BERBALOI PENAT LELAH KU…


Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-


1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat


2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!
And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?



"aku rasa wardina patut dijadikan contoh untuk mendidik anak2..hebat jugak dia bila baca cra dia mengajar anak dia dgn kekerasan+kelembutan yg dipenuhi dgn kasih sayang..betul gk apa yg wardina katakan tue,sebelum nak mendidik anak..ibu bapa perlulah betulkan diri sendiri dulu barulah senang utk anak2 mengikuti ajaran ibu bapa..bak kata wardina,anak ketam tak boleh diajar berjalan terus..hehe"

~ RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL ~

Monday, April 18, 2011

hidup + utang

Views
~ hidup oh hidup ~

kadang2 aku pelik gk ngn kehidupan skrg nie..lebih2 lagi bila aku dh mula mengenal dunia pekerjaan yg sebenar..ish ish..mmg byk main politik..ada org ni dengki kt org ni n ada org ni tak suka org nie..macam2 la..smpaikan aku tak tahu nak percaya siapa.yang pastinya kalau diorang cerita aku dgrkn je..yg mana aku rsa sakit telinga je nk dgr,lebh baik aku bla..nnt aku plak yg kna tempias..huhu

nama pun manusia kan..bila seseorg tu berada kt ats pastinye dia akan lupa org yg kt bwh dia..sentiasa tikam antara satu sama lain..pelik2...

dulu aku penah training kt kl n pelatih tue penah ckp.."bila korang masuk je alam pekerjaan pasti akan terjadi drama tikam menikam nie walaupun kt kawan baik korang sendiri..untuk apa?untuk korg berada di atas n hidup kt dunia ni kena pandai n cepat mengambil peluang"....tercengang jugak r bila aku dgr dia ckp mcm tue tp bila dh alaminya sendiri, YA...perkara itu benar-benar terjadi n aku tak tahu bila benda nie nak berakhir..





~ hutang oh hutang ~

haa siapa yg tak tahu kalau cerita psl hutang nie..macam2 cerita ada..hehe..aku tak tahu nak mulakan kt mana tapi ni luahan aku jela..xde kena mengena ngn yg hidup ataupn yg mati..kalau ada sape2 yg t'baca blog aku ni n terasa..sorry r der,klu lu makan cabai blender yg jual kt mydin tue..haa korg la yg terasa pedas la ekk...huhu...

aku bkn nak mengungkit dgn apa yg aku buat utk sesiapa je yg pnh b'kwn ngn aku,skit pn x..mcm yg aku ckp td,ini hanya sekadar luahan hati..hidup aku nie susah,lebh2 lg skrg nie sbb banyak komitmen yg perlu aku tanggung so member aku di sekeliling kenalah paham..klu xphm,buat2 la phm yer..

aku mmg suka tlg mmbr aku klu diorg xde duit n aku xksh klu diorg t'lupa nak bayar..serius,aku xkisah..tp yg buat aku rsa nk t'gelaknye..korg pnye mrh sbb mmbr korg xbyr hutang korg tp korg sedr x perasaan aku bila korg xbyr hutang aku..hah mcm mn tue..hehe..manusia2..aku jd pelik,diorg sedar ataupun diorg saje2 je xsedar..wallahhualam la ye..jenis aku pula,ingt hutang aku ngn korg tp klu ada yg aku lupa tue..gtau la ek..aku ni manusia biasa,sentiasa lupa..berbalik pada persoalan tadi,aku pn dh xthu nk buat mcm mn sbb klu xde duit,betapa segannye aku nk mintak dorg byr hutang tp dorg lgsg xsegan ngn aku..hurm..klu itu ujian yg perlu aku tempuhi..ya,aku redha..


 ~ sabo jela ~