Link Exchange

ikot..jangan tak ikot

Google+ Followers

Friday, June 28, 2013

Debaran bola

Views



  


Salam Jumaat semua! Aku tahu, para Adam semuanya sedang berkejar-kejaran ke masjid untuk menunaikan solat jumaat. Haa dengar khutbah tu betul2..hehe

Sebenarnya aku dah lama tak buat entry pasal bola. Kalau korang rajin tengok entry aku sebelum ni, memang banyak pasal bola. Semuanya cerita pasal Kedah, Perak dan pasukan Malaysia iaitu Harimau Malaya. Aku rasa lepas ni pasukan JDT (johor darul takzim) akan selalu la muncul dalam blog aku. Sebab apa? Haa ni yang lawaknya.

Semalam berlangsungnya perjumpaan di antara ahli kelab penyokong JDT ni. Kebetulan aku memang pergi tengok game JDT vs Kelantan esok jadi aku pun pergi la perjumpaan tu. Ingatkan diorang nak bagitahu maklumat penting atau nak bincang pasal perjalanan untuk ke Bukit Jalil esok. Selepas sesi bergambar dengan Datuk NC (Naib Canselor UTHM), tiba2 diorang cakap nak buat sesi pemilihan ahli jawatankuasa untuk Kelab tu. Eh? Takde AJK lagi ke? Mula2 tu aku tak gelabah mana pun disebabkan ramai staf yang tak kenal aku tapi bila nama aku kena sebut, aku dah mula gelabah. Sangat gelabah. Diorang salah pilih orang ni. Untuk pengetahuan korang, aku antara peminat setia pasukan HijauKuning (Kedah) & Seladang (Perak). Macam mana kalau lepas ni ada game di antara johor dengan pasukan aku. Hilangkan diri? Haha..

Akhirnya aku terima jugak kenyataan yang aku dah jadi sebahagian keluarga johor ni. Nak buat macam mana kan, alang2 aku ada jugak pengalaman. Nasib la jawatan yang aku pegang tu biasa je. Apa2 pun excited jugak aku nak tengok game esok. Harap2 perjalanan kami semua ke sana baik2 saja dan harap tiada peristiwa yang tidak diingini terjadi. Risau jugak.

Dah keluar berita tentang hadiah yang akan dimenangi oleh dua orang ahli pasukan yang bermain dengan baik malam esok. Bertuahlah pasukan JDT sebab ada TMJ di sisi mereka. Moga Kelantan jugak memberi saingan yang hebat esok. Janganlah maki-memaki semua ni. Kita pergi stadium dengan niat yang sama iaitu menyokong pasukan masing2 jadi jaga mulut dan perbuatan korang semua. Tidak kira la dari pasukan johor mahupun kelantan.

Majulah sukan untuk negara.

p/s : oh! sebelum terlupa. Aku berasal dari perak. Rasa pelik jugak bila aku jadi AJK untuk Kelab JDT kan? haha.....
 
 

AhliJawatanKuasa Kelab Penyokong Johor Darul Takzim UTHM




Monday, June 17, 2013

Kembara #4 : Pulau Kukup

Views
  
Selamat pagi semua. Haa ni entry yang dah berabuk skit. Aku baru je nak publish. Sebelum ni aku terlupa nak publish. Ala lambat2 pun apa salahnya, tak best la on time sangat kan..huhu!

Disebabkan aku nampak satu entry best yang menarik perhatian aku kat blog Cik Pipah kita ni pasal Pulau Kukup. Kebetulan sebelum tu aku ada pergi Tanjung Piai tapi tak pergi pun Pulau Kukup ni. Jadi dipendekkan cerita, aku pun cepat2 inform housemate aku dan kitaorang pun terus terjah je. Padahal masa tu tengah "sosak"..haha! Hentam jela labu.

Alkisahnya kitaorang main pusing2 kat situ sebab tak tahu mana letaknya Pulau Kukup tu sebab aku pun tak perasaan kat blog cik pipah ada sebut pasal bot atau tak. Lupa..haha! Jadi bila dah sibuk melilau ke sana ke mari akhirnya tanya orang dan sampailah kitaorang kat Jeti untuk naik bot. Yeaaa!! Naik bot rm5 pergi balik. Masuk Paya Bakau tu pun rm5 jugak. Jom kita layan gambar yang sempat aku snap masa tu....

Thursday, June 13, 2013

Majlis Pemasyhuran & exam!

Views
  



Selamat pagi semua. Apa khabar? Aku rasa aku busy sangat dalam seminggu dua ni. Kebetulan aku ada majlis yang besar untuk diuruskan dan aku plak dibawah kumpulan jemputan. Group aku ni yang bertanggungjawab dalam jemputan luar (pustakawan di setiap universiti) jadi aku asyik mengadap fax dan pos surat. Sangat letih okey. Lepas tu masa kejadian aku kena jemput orang kat airport Senai. First time sampai kat sana..huhu!
 
 So aku pun malas nak bercerita panjang. Pada 11hb Jun 2013, telah berlakunya peristiwa Pemasyhuran Perpustakaan UTHM yang telah diberi nama, Perpustakaan Tunku Tun Aminah sempena nama anak perempuan sultan johor. Ni first time aku terlibat dengan majlis yang besar dan melibatkan kerabat diraja ni. Fuhhh! Sangat gelabah sebab risau majlis ada masalah. Haa yang paling best sekali, masa tula aku nak gunakan skill aku untuk snap picture. Banyak dugaan sebenarnya. Yela, kena pandai cari tempat, kena cepat lepas tu kena ada stamina yang tinggi. Asyik mengejar je kerja..hehe! Kalau kita tangkap gambar kahwin senang sebab si pengantin dengar arahan kita tapi kalau majlis semacam ini memang susah la kalau kita snap picture ikut citarasa kita kan. Pakai snap jela. Apa2 pun aku happy sangat dengan semua picture yang aku ambil. Boleh la kan. So tak payah cerita panjang, meh kita layan gambar jela ye.....

Thursday, June 6, 2013

Tolong kejap..

Views
  



Selamat petang semua...

Okey, petang ni aku nak buat entry pendek sependek pendeknya. Haa nampak tak aku betul-betul nak buat entry pendek hari ni. Bila aku usha aku punya dashboard aku (tengok list entry yang korang buat), tiba-tiba aku nampak benda alah ni...
 
 

 


 
Macam mana korang boleh tukar benda tu jadi noreply@blogger.com tu? Dan apa fungsi sebenarnya? Aku harap siapa yang tahu boleh jelaskan tak kat aku. Kalau boleh tolong ajarkan aku macam mana nak tukar benda alah tu.
 
Lagi satu masalah. Disebabkan aku dah tukar comment google jadi aku punya kiraan comment dah tak muncul. Jadi macam susah untuk aku tahu berapa orang yang comment walaupun pada hakikatnya just ada 2,3 comment je..huhu!
 

dah takde kiraan untuk comment
 
 
Jadi, bila lama-lama aku fikir. Macam mana aku nak tahu berapa orang yang komen untuk tiap post aku tu. Belek punya belek, rupanya kat sini. Mungkin la. Aku pun main agak je...


haa tengok kat sini.

Aku rasa kebanyakkan blog masih guna comment yang sedia ada. Rasa macam aku sorang je guna comment google ni. Hmm lantak la kan tapi apa-apa pun, sesiapa yang tahu kaedah untuk wujudkan benda alah ni. Tolong tunjuk ajar aku kejap.

Tunjuk ajar ku sifu..

p/s : Hm aku rasa macam entry panjang jugak ni. Aku rasa la kan..Wihu!
 

Tuesday, June 4, 2013

Rindu

Views

Assalammualaikum dan selamat malam semua.

Hm dah berapa hari ye aku tak update blog? 2,3 hari je kot. Buat masa sekarang ni aku memang tak sempat langsung nak update blog. Eh ni yang kau update ni apa benda? Hehe.. Ni sampingan je sebab aku update guna handphone. Lagipun, bukan senang aku nak karang blog memalam ni..huhu!

Okey la, aku pun malas nak memanjangkan cerita. Tadi aku ada kerja luar sebab nak hantar kad jemputan untuk majlis perasmian. Kitaorang keluar dalam 4orang termasuk aku. Tengah makan tengahari tu, tiba-tiba terbuka kisah Allahyarhamah mak member opis aku ni. Mak dia dah meninggal tapi aku lupa plak bulan berapa. Bila dia cerita macam tu, aku mula teringat kat mak aku. Rindu tu datang membuak-buak. Macam ayah dia cakap kat mak dia, ayat tu jugak la yang terlintas kat hati aku. Kalau nak ikutkan, biarlah aku pergi dulu sebelum mak. Aku rasa, aku tak mampu nak hadapi saat tu nanti. Serius. Tapi siapalah aku untuk menidakkan ketentuan Allah. Ajal dan maut di tangan-Nya kan?

Tadi aku cek baki kredit handphone, ada la dalam 50sen. Untuk pengetahuan korang, aku memang dah lama tak topup sebab aku jarang guna. Guna pun untuk call family or mesej benda2 penting je kat member. Jadi dipendekkan cerita, aku terus call mak aku. Sebenarnya aku nak cakap yang aku rindu kat dia tapi macam berat je mulut. Aku ni jenis tak reti nak tunjuk sayang tapi aku akan tunjuk tanpa aku sedari. Korang nak tahu, aku jarang tangkap gambar mak aku. Sebab apa? Sebab aku takut sebenarnya. Takut? Nak takut apa? Pasal tu, biar aku je yang tahu. Kalau korang rapat sangat dengan mak korang, comfirm korang akan buat perkara yang sama.

Tiba-tiba kredit habis plak, jadi aku tak sempat cakap yang aku rindu kat dia. Mungkin malu. Poyo! Bila suara dia dah takde, aku pandang handphone dengan perasaan sepi. Cewahhh..ni macam nak karang cerpen la plak..huhu! Bila jadi macam tu, menyesal pun datang. Nak cakap benda lain, benda lain plak aku cakap. Ada dulu member aku pernah cakap yang aku bertuah sebab tak stay dengan family. Bebas je, padahal dia tiap-tiap hari terkongkong dengan family. Aku minta tolong sangat, jangan sesekali cakap macam tu. Kau sangat bertuah, tahu tak? Sebab family kau ada depan mata dan kau boleh balas jasa dorang 24jam, tahu tak? Gunakan kesempatan yang ada depan mata. Jangan nanti di kemudian hari, korang menyesal. Sebab tu kalau balik rumah, aku ikutkan je apa yang mak aku nak. Aku tak berani nak bantah. Sebab mana nak tahu, dengan bantahan tula yang buat aku menyesal nanti.

Nasihat aku la kan. Korang buat baik la kat mak ayah bila tengah sempat ni. Aku tak kahwin lagi jadi syurga aku tetap di bawah telapak kaki dia. Jangan sakitkan hati dia. Jangan buat dia kecewa. Jangan buat dia menangis disebabkan kita. Kalau menangis gembira tu lain ceritakan la kan. Sebab apa aku cakap macam tu? Sebab kebanyakkan member aku yang dah kehilangan mak mesti akan cakap, "aku menyesal sebab....". Kadang2 kita butakan mata dengan perkara yang remeh@kecil semasa mak kita hidup tapi bila dia dah takde, baru kita celikkan mata dan sedar bahawa benda kecil itulah perkara paling besar buat kita.

Jom, katakan sayang pada mak kita..

p/s : waktu kat dalam kereta tadi, aku perasan yang member aku tengah menangis tapi tak sampai hati nak tegur. Aku tahu dia tak mampu nak tahan sedih. Al-Fatihah untuk Allahyarhamah..